استعلام
خواهشمند است نقطه نظرات حقوقی پیرامون سوال ذیل جهت بهرهبرداری همکاران قضایی به این دادگستری اعلام
شود.
آیا اعلام حضوری بودن دادنامه صادره از سوی دادگاه عمومی بخش در مقام محکومیت متهم با وجود عدم حضور
در جلسه رسیدگی و عدم ارسال لایحه در صورت حضور و تفهیم اتهام در مرحله تحقیقات مقدماتی صحیح است یا
خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اصولاً رسیدگی کیفری دارای دو مرحله )تحقیقات مقدماتی و دادرسی به معنای اخص( میباشد که حسب قانون آیین
دادرسی کیفری مصوب ،1392تحقیقات مقدماتی توسط دادسرا )مواد 22و (92و دادرسی از سوی دادگاههای
کیفری مذکور در ماده 294این قانون صورت میپذیرد؛ اما در مواردی¬که پرونده مستقیماً در دادگاه کیفری مطرح
میشود ،مطابق قسمت اخیر ماده 341قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392انجام تحقیقات مقدماتی توسط
دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد .بنابراین در مورد فرض سؤال ،دادگاه بخش که مطابق ماده 299قانون
فوقالذکر به تمامی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی میکند ،بدواً میباید تحقیقات مقدماتی را رأسا
انجام داده و پس از آن ،چنانچه انجام دادرسی را ضروری تشخیص دهد ،نسبت به تعیین وقت رسیدگی و احضار
طرفین اقدام کند .در این صورت ،چنانچه متهم یا وکیل او در جلسه یا جلسات رسیدگی دادگاه )که در مرحله دادرسی
است( حضور نیابد و لایحه دفاعیه هم نفرستاده باشد ،حکم صادره چنانچه بر محکومیت کیفری وی صادر شود ،مطابق
ماده 407قانون یادشده غیابی محسوب میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه