مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۵۷۳

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا شخص ثالث دیگر میتواند به دعوای وارد ثالث مطرح شده توسط ثالث اول وارد شود؟ -2اگر وارد ثالث منظور خود را صریح ًا در دادخواست اعلام نکند ،از موارد صدور قرار عدم استماع دعوی است یا اینکه باید اخطار رفع نقص صادر شود؟ -3چنانچه دادخواست ورود ثالث بعد از صدور حکم غیابی و بعد از صدور حکم حضوری تقدیم و دادخواست واخواهی یا تجدیدنظر تقدیم نشود ،دادگاه بدوی چه تصمیمی باید اتخاذ کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1با توجه به اطلاق ماده 130و ذیل ماده 134قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379امکان ورود ثالث در دعوایی که سابق ًا ثالث دیگری در آن وارد شده است ،وجود دارد و طبیعت ًا وارد ثالث قبلی هم طرف این دعوا بوده است. -2وفق بخش اخیر ماده 130قانون موصوف ،وارد ثالث باید در دادخواست منظور خود را صریح ًا و به نحو واضح اعلان نماید؛ در غیر این صورت نظر به اینکه مطابق ماده 134قانون مذکور ترتیبات دادرسی در مورد ورود ثالث در هر مرحله برابر مقررات عمومی راجع به آن مرحله است و در فرض سؤال حسب مورد ،چنانچه موضوع مشمول بند 3ماده 51قانون یادشده باشد ،برابر ماده 54و چنانچه نیاز به اخذ توضیح باشد ،وفق ماده 95این قانون عمل میشود و در هر حال صدور قرار عدم استماع دعوا منتفی است. -3مستفاد از ماده 130قانون یادشده ،دعوای ورود ثالث در زمانی قابل طرح است که دادرسی در خصوص دعوای اصلی در جریان باشد؛ بنابراین در فرض سؤال که بعد از صدور رأی غیابی و عدم واخواهی یا بعد از صدور حکم حضوری و عدم تجدید نظرخواهی دادخواست وارد ثالث تقدیم شده است ،از آنجا که دادرسی در خصوص دعوای اصلی در جریان نیست ،دعوای ورود ثالث قابل استماع نیست و دادگاه قرار عدم استماع دعوای ورود ثالث را صادر میکند. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۵۷۳ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد