مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۵۵۰

تاریخ نظریه:

استعلام

-1در صورتی که دعوای متقابل در مرحله تجدیدنظر و واخواهی مطرح شود ،دادگاه تجدیدنظر و یا دادگاه رسیدگیکننده به واخواهی چه تصمیمی باید اتخاذ کند؟ آیا این دعاوی قابل استماع است؟ -2هرگاه حکم به صورت قانونی و اجرائیه به صورت واقعی ابلاغ شده باشد ،مهلت واخواهی و تجدیدنظر از چه تاریخی خواهد بود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1در فرض طرح دعوای متقابل از سوی واخواه در جلسه اول رسیدگی به واخواهی و تأیید متقابل بودن دعوی توسط مرجع رسیدگیکننده ،دادگاه وفق ماده 141قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379به نحو توأمان به واخواهی و دعوای متقابل رسیدگی میکند .طرح دعوای متقابل وفق ماده 143این قانون تا پایان اولین جلسه رسیدگی ممکن است و طرح آن در مرحله تجدید نظر قابل استماع نیست. -2در فرض سؤال که حکم به صورت قانونی و اجراییه به نحو واقعی ابلاغ شده است ،مبدأ محاسبه مهلت واخواهی و تجدید نظرخواهی از تاریخ ابلاغ قانونی است؛ مگر آنکه عدم اطلاع واخواه محرز شود که در این صورت ملاک، تاریخ اطلاع واخواه از رأی دادگاه است که حسب مورد ،ممکن است همزمان یا پیش از ابلاغ اجراییه باشد دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۵۵۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد