استعلام
-در خواستههایی که میزان آن مشخص نیستو تعیین خواسته مستلزم جلب نظر کارشناش است؛ مانند مطالبه بهای
عادله ملک ،آیا وکیل رسمی دادگستری میتواند در خصوص حقالوکاله خود با در نظر گرفتن اینکه میزان خواسته
مشخص نیست حقالوکاله را طبق تعرفه قید کند و مبلغی عددی بابت حقالوکاله در قرار داد ارائه شده قید نکند و
لا مبلغ قید کند؟ با توجه به ضرورت ضمیمه کردن
یا این که حقالوکاله را در قرارداد به صورت علیالحساب یا فع ً
قرارداد مالی به وکالتنامه ،در صورت وجود اختلاف در مبالغ این دو کدام یک ملاک است؟ برای مثال در فرضی که
حقالوکاله وکیل در قرارداد خصوصی ضمیمه شده بیشتر و در قرارداد وکالت دادگاه کمتر قید شده باشد ،در صورتی
لا مبلغ قید شده باشد ،آیا دادگاه به این
که در وکالتنامه در قسمت حقالوکاله عباراتی مانند علیالحساب و فع ً
عبارات ترتیب اثر نداده و فقط مبلغ درج شده را ملاک عمل قرار میدهد و یا این که باید با اخطار رفع نقص وکیل
را احضار تا این عبارات حذف و مبلغ را منجزاً قید کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،مستفاد از بند 14ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373
با اصلاحات و الحاقات بعدی در مواردی که قیمت خواسته در دعاوی مالی در هنگام تقدیم دادخواست معلوم نیست،
لا امکانپذیر نیست و هزینه دادرسی به طور علیالحساب وفق جدول تعرفه خدمات قضایی ابلاغ
تقویم خواسته عم ً
شده از طرف ریاست محترم قوه قضاییه ،پرداخت میشود و مبلغ قطعی آن پس از تعیین قیمت خواسته توسط دادگاه
و پس از صدور حکم دریافت میشود؛ اما وکلای رسمی دادگستری مکلفند مبلغ حقالوکاله را در قرارداد خود قید
و مطابق آن تمبر مالیاتی را ابطال کنند.
ثانیاً ،برابر ماده 3آییننامه تعرفه حقالوکاله ،حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب 1398وکیل
دادگستری مکلف است در فرم وکالتنامه مبلغ را درج کند و نباید از عباراتی مانند »طبق تعرفه« استفاده کند.
ثالثاً ،چنانچه وکیل در زمان ابطال تمبر علیالحساب مالیاتی ،تمام حقالوکاله مقرر بین طرفین را دریافت نکرده باشد،
تمبر علیالحساب مالیاتی را بر مبنای حقالوکاله وصول شده میپردازد؛ مگر آنکه این مبلغ کمتر از حداقل تعرفه
باشد که در این صورت باید حداقل مقرر در تعرفه را به عنوان تمبر مالیاتی ابطال کند.
رابعاً ،میزان حقالوکاله وکیل در فرض سؤال با لحاظ ماده 9آییننامه فوقالاشعار و تبصره آن تعیین میشود و در
صورت وجود مغایرت میان رقم درج شده در قرارداد مالی ارائه شده ناظر بر تعیین حقالوکاله بین وکیل و موکل با
رقم مندرج در فرم وکالتنامه ،برای احتساب علیالحساب تمبر مالیاتی هر کدام از مبالغ که بیشتر باشد ملاک عمل
قرار میگیرد و در هر صورت تمبر مالیاتی نمیتواند کمتر از حداقل مقرر در تعرفه فوقالاشعار باشد.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه