مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۴۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در ماده 1025قانون مدنی مقرر شده است وراث غایب مفقودالاثر میتوانند پس از گذشت دو سال تمام از آخرین خبر غایب و قبل از صدور حکم موت فرضی از دادگاه درخواست نمایند که دارایی غایب را به تصرف آنها بدهد با توجه به اینکه به موجب ماده بند 15ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391امور راجع به غایب مفقودالاثر در صلاحیت دادگاه خانواده است آیا صدور حکم تصرف موقت اموال از امور راجع به غایب مفقودالاثر و در صلاحیت دادگاه خانواده است و آیا اخذ تضمین از وراث موضوع ماده 1026قانون مدنی توسط دادگاه صورت میگیرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مقصود از امور راجع به غایب مفقودالاثر موضوع ماده 126قانون امور حسبی مصوب 1319و بند 15ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب ،1391رسیدگی به اعلام غیبت تا صدور حکم و تعیین امین برای نگهداری اموال و دارایی غایب در صورت ضرورت و اقدامات تأمینی لازم برای حفظ اموال سپرده شده به امین یا تحویل شده به وراث است. بر این اساس ،صدور حکم مبنی بر تصرف ورثه در دارایی غایب مفقودالاثر و اخذ تضمین از آنها موضوع مواد 1025و 1026قانون مدنی ،نیز در زمره امور راجع به غایب مفقودالاثر و در صلاحیت دادگاه خانواده است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۴۹ مورخ ۱۳۹۹/۰۲/۲۷ | مرکز حقوقی راهبرد