استعلام
آیا مطالب منتشره در کانالهای تلگرامی و شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام منتسب به رسانههای دارای پروانه
انتشار از حیث حقوق ،وظایف ،حمایتهای قانونی،جرایم و مجازاتها و مرجع و نحوه دادرسی مشمول احکام مقرر
در قانون مطبوعات مصوب 1364با اصلاحات و الحاقات بعدی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مطابق موازین قانونی ،فعالیت در شبکههای اجتماعی نیاز به اخذ مجوز ندارد و نظام تعقیبی )پسینی( بر آنها حاکم
است؛ اما در مطبوعات چنین نیست و نظام حقوقی صدور مجوز وجود دارد .لذا به جز ممنوعیتهای قانونی یا قضایی
دسترسی به برخی شبکههای اجتماعی ،چنانچه انتشار مطالب توسط رسانههای دارای پروانه انتشار در شبکههای
اجتماعی با تعریف نشریات الکترونیکی مذکور در ماده یک اصلاحی مصوب 1388قانون مطبوعات مصوب 1364
منطبق باشد و در واقع ،بستر ارایه نشریه الکترونیکی باشد ،تحت شمول قانون مطبوعات مصوب 1364با اصلاحات
و الحاقات بعدی است؛ در غیر این صورت ،وفق تبصره 2الحاقی مصوب 1379به ماده 1قانون مطبوعات و تبصره
ماده 3آییننامه اجرایی قانون مطبوعات مصوب 1395هیأت وزیران ،صرف ًا ارایه تمام یا قسمتی از مطالب یک
نشریه در فضای مجازی است که به دلیل عدم انطباق با تعریف نشریه الکترونیکی ،تحت شمول احکام آن نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه