مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۳۱

تاریخ نظریه:

استعلام

قاضی کیفری در مرحله دادسرا در خصوص موضوع که دعوای ثلاث میباشد قرار منع تعقیب صادر کرده است و حال خواهان شاکی پرونده کیفری دادخواست حقوقی به طرفیت خوانده متهم کیفری به خواسته تصرف عدوانی با مزاحمت یا ممانعت از حق دعوای ثلاث طرح کرده است و مقام قضایی کیفری پس از تغییر سمت تصدی شعبه حقوقی را عهدهدار شده است و پرونده حقوقی مذکور نیز نزد وی مطرح شده است حال اولاً :قاضی دادگاه حقوقی میتواند به لحاظ این که موضوع مشمول بند »د« ماده 91از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379/1/21میباشد قرار امتناع از رسیدگی صادر فرمایید ثانیاً :اصولا قاضی دادگاه حقوقی در هر موضوعی که در دادگاه کیفری یا دادسرا اظهارنظر کرده باشد مشمول بند »د« ماده 91از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مونی مصوب 1379/1/21میباشد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ اکثریت به سوال قبل ثالثاً :با توجه به ماده 421از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392/4/12و بند »ت« آن ماده که اظهارنظر ماهوی قاضی کیفری برای صدور قرار امتناع از رسیدگی به اظهارنظر در امر کیفری منوط کرده است و با توجه به موخرالتصویب بودن قانون مذکور آیا اظهارنظر قاضی حقوقی هم به قاضی حقوقی منوط شده است یا قاضی حقوقی در صورت اظهارنظر کیفری مجاز به صدور قرار امتناع از رسیدگی میباشد.

پاسخ اداره کل حقوقی

هرچند صدور قرار منع تعقیب اظهار نظر ماهیتی است لیکن آنچه باعث رد دادرس برابر بند »د« ماده 91قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است ،اظهار نظر ماهیتی قبلی راجع به همان دعواست .بنابراین با لحاظ اینکه موارد رد دادرس حصری است ،هرگاه موضوع دعوا تغییر کند گرچه مرتبط با موضوع قبلی باشد ،از جهات رد محسوب نمیشود. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۳۱ مورخ ۱۳۹۹/۰۳/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد