استعلام
در پروندهای برای متهم وکیل تسخیری تعیین شده و متهم به رغم ابلاغ از طریق نشر آگهی در جلسه دادگاه حضور
نیافته است اما وکیل تسخیری در جلسه حاضر و به رأی دادگاه اعتراض نکرده و دادگاه رأی را حضوری اعلام نموده
است .آیا دادنامه با حضور وکیل تعیینی قابلیت تجدید نظرخواهی دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،ظاهر عبارت »یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود« مذکور در ماده 406قانون آیین دادرسی
کیفری مصوب ،1392حکایت از »وکیل تعیینی« دارد و یا در مواردی است که با عجز از تعیین وکیل و یا امتناع از
معرفی وکیل ،دادگاه برای متهم وکیل تسخیری تعیین کرده و متهم نیز حضور داشته است .در نتیجه در حالتی که متهم
متواری یا مجهول¬المکان است ،نظر به این که اصولاً ارتباطی بین وکیل تسخیری و موکل وجود ندارد ،رأی صادره
غیابی محسوب میشود و مطابق مقررات ،هر زمان که محکوم رأی غیابی یا وکیل وی از آن مطلع شود و به آن اعتراض
کند ،در همان دادگاه قابلیت واخواهی دارد.
ثانیاً ،توصیف دادگاه صادرکننده رأی غیابی فرض استعلام به »حضوری« ،مانع از پذیرش واخواهی محکوم نخواهد بود
و در هر صورت حق تجدید نظرخواهی محکوم به قوت خود باقی است.
دکتر احمد رفیعی
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه