مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۱۱۴

تاریخ نظریه:

استعلام

-1چنانچه در اساسنامه شرکت در خصوص انتقال دارایی و فروش اموال شرکت سهامی مطلبی بیان نشده باشد ،آیا مدیران شرکت سهامی اجازه حق انتقال دارایی و فروش اموال شرکت سهامی را دارند؟ -2آیا بطلان اقدامات مدیران شرکت در قبال اشخاص ثالث قابل استناد است یا موضوع مشمول قسمت اخیر ماده 118 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347خواهد بود؟ -3آیا اطلاع شخص ثالث نسبت به خارج از موضوع شرکت بودن اعمال مورد بحث ،در استنادپذیری بطلان اقدامات و تصمیمات مزبور نسبت به وی مؤثر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

حسب مواد 588و 589قانون تجارت و ماده 118لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ،اشخاص حقوقی )شرکتهای تجاری( دارای شخصیت حقوقی و اهلیت میباشند و اراده مدیران و ارکان شرکت به منزله اراده شرکت است؛ همچنین اهلیت شرکت ،همان موضوع شرکت است و مدیران نمیتوانند خارج از موضوع شرکت تصمیمگیری کنند بنابر ماده 118لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت معاملات و تعهدات مدیران که خارج از موضوع )اهلیت( شرکت است ،در مورد شرکت نافد نیست .بنابراین انتقال و فروش دارایی شرکت که از حدود موضوع شرکت که خارج است ،باطل بوده و با توجه به اطلاق ماده 118لایحه قانونی یادشده ،علم و جهل اشخاص ثالث نیز تأثیری در این امر ندارد .بدیهی است انتقال و فروش دارایی شرکت در حدود موضوع شرکت توسط مدیران و در حدود اختیارات آنان بلامانع است. دکتر احمد رفیعی مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۹/۱۱۱۴ مورخ ۱۳۹۹/۰۸/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد