استعلام
در صورتی که پیش از اجرای حکم قصاص محکومعلیه فوت نماید و اولیای دم مقتول درخواست دیه داشته باشند ،از
چه طریقی میبایستی اقدام گردد؟ آیا دادگاه صادرکننده حکم میتواند با درخواست اولیای دم وارد رسیدگی شود یا
آن که مستلزم تنظیم دادخواست و تقدیم آن به دادگاه حقوقی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9012/8821/6مورخ 1398/6/14به شماره ثبت وارده 996مورخ
،1398/6/17نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1کلمه "مرگ" در ماده 435قانون مجازات اسلامی مصوب 1392مطلق بوده و هر نوع مرگی اعم از مرگ ناشی
از بیماری ،خودکشی یا به قتل رسیدن توسط شخص دیگر را شامل میشود.
-2مستفاد از تبصره یک ماده 13و ماده 85و تبصرههای 1و 2آن و تبصره ماده 342قانون آیین دادرسی کیفری
مصوب 1392در فرض استعلام ،مطالبه دیه از ورثه محکوم یا عاقله و یا بیتالمال مستلزم طرح پرونده از سوی
دادستان در دادگاه و رسیدگی و صدور حکم مقتضی است و در هر حال تقدیم دادخواست ضرورت ندارد.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه