استعلام
طبق بند »الف« ماده 27قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ،قاچاق دارو مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع
موضوع ماده 22همان قانون است .همچنین طبق بند »ب« ماده 27مرقوم ،چنانچه کالاهای قاچاق مکشوفه شامل مواد
و فرآوردههای خوراکی ،آشامیدنی ،آرایشی و بهداشتی بوده ،و موفق به اخذ مجوزهای بهداشتی و درمانی در خصوص
مصرف انسانی نگردد ،مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع میباشد و وفق ماده 44قانون مارالبیان نیز صرفاً
رسیدگی به جرایم قاچاق کالا و ارز سازمانیافته و حرفهای قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس یا
انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب میباشد .حال با توجه به این که مقنن در ماده 27مرقوم
صرفاً مجازات بزه را مشمول مجازات قاچاق کالای ممنوع دانسته و نسبت به مرجع ذیصلاح اتخاذ تصمیم ننموده و
در تبصره 4ماده 22همان قانون نیز داور و فرآوردههای بهداشتی جزو کالاهای ممنوع احصاء نگردیده است ،در
مواردی که داور یا فرآوردههای بهداشتی فاقد مجوز مصرف انسانی با ارزش کمتر از یکصد میلیون ریال که فاقد
مجازات حبس است کشف شده باشد ،کدام مرجع صالح رسیدگی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9011/3931/720مورخ 1398/06/14به شماره ثبت وارده 987مورخ
،1398/06/16نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مواد مخدر و قاچاق این
مقررات مذکور در مواد 26 ،25و 27قانون قاچاق کالا و ارز مصوب ) 3/10/1392ناظر به کالای مجاز مشروط
میباشد( که به موجب آنها مرتکبین اعمال مذکور در این مواد به »مجازات قاچاق کالای ممنوع« محکوم و یا
»مشمول مجازات قاچاق کالای ممنوع« میگردند ،در مقام تعیین مرجع صالح جهت رسیدگی به موارد مذکور در این
مواد نمیباشد ،بلکه صرفا میزان مجازات مرتکبین را تعیین نموده است و لذا ،در خصوص »تعیین مرجع صالح برای
رسیدگی« باید مطابق مقررات مذکور در ماده 44این قانون با لحاظ مواد قانونی مرتبط رفتار گردد ،بنابراین؛ در
فرض استعلام که ارزش کالای قاچاق مکشوفه )دارو یا فراوردههای بهداشتی فاقد مجوز مصرف انسانی( با ارزش
کمتر از یکصد میلیون ریال است )مستلزم حبس یا انفصال نمیباشد( با توجه به بند ب ماده 22و ماده 44قانون
موصوف ،رسیدگی به تخلف مزبور در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی )شعب ویژه قاچاق کالا و ارز( میباشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه