استعلام
-1با عنایت به اینکه در پروندههای طلاق به درخواست زوجه دادگاه مبادرت به صدور حکم طلاق مینماید که قابلیت
فرجامخواهی دارد ،طبق مواد 33و 34قانون حمایت خانواده مصوب 1391آیا موضوع خواسته گواهی عدم امکان
سازش به درخواست زوج یا طلاق توافقی از جمله دعاوی مندرج در بند 2ماده 367قانون آیین دادرسی است؟
-2مطابق تبصره 3ماده » 6قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب «1376کارآموزان وکالت قبل از اخذ
پروانه وکالت حق وکالت در دعاویی که مرجع تجدیدنظر از احکام آنها دیوان عالی کشور است را ندارند .آیا
کارآموزان وکالت حق وکالت در پروندههای با خواسته گواهی عدم امکان سازش را دارند؟
-3آیا مهلت یک ماهه مذکور در شق دوم ماده 49قانون حمایت خانواده مصوب 1391صرفاً شامل عدم ثبت رجوع
پس از یک ماه از وقوع آن است؛ یا شامل عدم ثبت نکاح و طلاق و فسخ نیز میشود؟ به تعبیر دیگر ،آیا مرد در
صورتی که بدون ثبت در دفتر اقدام به نکاح طلاق یا فسخ نماید ،یک ماه جهت ثبت مهلت دارد و اگر ثبت ننماید
مجرم شناخته میشود یا مهلت یک ماهه صرفا مختص به عدم ثبت رجوع است.
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 980600مورخ 1398/05/13به شماره ثبت وارده 967مورخ ،1398/06/12
نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1گواهی عدم امکان سازش؛ اعم از آنکه بنا به درخواست زوج و یا به لحاظ توافق زوجین برای طلاق صادر گردد،
با توجه به مواد 33و 34قانون حمایت خانواده 1391قابل فرجامخواهی نیست و صرفاً قابل تجدیدنظرخواهی است؛
در حالی که حکم طلاق قابل فرجامخواهی است.
-2طبق تبصره 3ماده 6قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب ،1376کارآموزان وکالت حق وکالت در
دعاویای را که مرجع تجدیدنظر از احکام آنها دیوان عالی کشور است ندارند؛ اما قبول وکالت در تمام دعاوی مدنی
و کیفری که رسیدگی به درخواست تجدیدنظر از احکام آنها در صلاحیت دادگاه تجدید نظر استان است ،توسط
کارآموزان وکالت قانوناً فاقد اشکال است.
-3در صدر ماده 49قانون حمایت خانواده 1391افعال مرکب »اقدام کند«» ،خودداری کند« و »امتناع کند« ،از
سوی قانونگذار استعمال شده است که به دلیل پرهیز از تکرار و با لحاظ قرینه لفظی واژه »کند« صرفاً یکبار درج
شده است و در واقع عبارت این ماده به قرار زیر است» :چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم،
طلاق یا فسخ نکاح اقدام ]کند[ یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری ]کند[ یا در مواردی که ثبت نکاح
موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند«...،بنابراین قید یک ماه منحصر به ثبت رجوع است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه