استعلام
چنانچه شخص »الف« به موجب مبایعهنامه عادی 1/5دانگ از شش دانگ یک واحد آپارتمان یا یک قطعه زمین که
دارای پلاک ثبتی است را به شخص »ب« بفروشد و شخص »ب« دعوای الزام به تنظیم سند رسمی به میزان خریداری
خود و تحویل مبیع را طرح کند ،آیا خواسته تحویل مبیع به نحو مذکور قابلیت اجابت دارد؟ با لحاظ تبصره 3ماده
362قانون مدنی ،نحوه صحیح طرح دعوی و احقاق حق از سوی شخص »ب« چیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 980043مورخ 1398/05/26به شماره ثبت وارده 952مورخ ،1398/06/10
نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
الف( تسلیم مال مشاعی فروخته شده به خریدار فقط به صورت مشاعی و در حد سهم مشاعی فروشنده فاقد اشکال
است و تسلیم باید به گونهای باشد که خریدار بتواند متمتع از کلیه حقوقی باشد که فروشنده داشته است؛ چنانچه بین
خریدار و دیگر شرکای مشاعی در مورد نحوه تصرفات خریدار در مال مشاعی اختلاف حاصل شود ،بر اساس ماده 43
قانون اجرای احکام مدنی 1356عمل خواهد شد.
ب( طرح دعوای الزام به تحویل مبیع به طرفیت فروشنده کافی بوده و نیازمند طرح دعوا علیه دیگر شرکای مال
مشاعی نیست.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه