مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۴۳

تاریخ نظریه:

استعلام

به موجب ماده 271قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنان چه دادگاه انقلاب یا کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد ،دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است .در شهرستان »الف« دادگاه کیفری دو و دادگاه انقلاب با وحدت قاضی تشکیل شده است .شخصی مرتکب نگهداری مواد مخدر به میزانی میشود که در صلاحیت دادگاه انقلاب با تعدد قاضی است؛ بر فرض مثال جرم تعزیری با مجازات درجه سوم .حال توجه به مواد 297،302و به ویژه ماده 271قانون آیین دادری کیفری مصوب 1392راهنمایی خود هستند و ارشاد فرمایید که :با توجه به عبارت » ....چنان چه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است« ،مندرج در ماده 271قانون مذکور و با عنایت به اطلاق عبارت دادگاه انقلاب در این مقرره قانونی ،اگر در محل دادگاه انقلاب با وحدت قاضی تشکیل شده باشد ،هم چنان تکلیف دادگاه کیفری دو در رسیدگی به اعتراض متهم به قرارهای قابل اعتراض باقی است و این دادگاه مکلف به اظهار نظر میباشد و یا این تکلیف از دادگاه کیفری دو ساقط و بر عهده دادگاه انقلاب با وحدت قاضی تشکیل شده در محل قرار خواهد گرفت؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام فاقد شماره مورخ 1398/6/3به شماره ثبت وارده 943مورخ ،1398/6/9نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: مستفاد از مواد 271و 297قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و اصلاحات و الحاقات بعدی ،این است که چنانچه در حوزه قضایی دادسرا ،دادگاه انقلاب تشکیل شده و دارای قضات متعدد باشد ،همین دادگاه مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی و متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض راجع به جرایم موضوع بندهای الف ،ب ،پ ،ت ماده 302قانون فوقالذکر است و چنانچه در حوزه قضایی دادسرا دادگاه انقلاب تشکیل شده ولی دارای قضات متعدد نباشد ،همین دادگاه مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی و متهم نسبت به موارد فوقالذکر است؛ زیرا در این حالت با وجود دادگاه انقلاب ولو با وحدت قاضی ،ارجاع موضوعات مزبور به دادگاه کیفری دو فاقد وجاهت است. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۴۳ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد