مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۳۲

تاریخ نظریه:

استعلام

شخصی با گذشت چند سال از تاریخ سر رسید چک با مراجعه به بانک و اخذ گواهی عدم پرداخت ،دادخواست مطالبه وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه تقدیم مینماید .آیا ملاک محاسبه خسارت تأخیر تأدیه تاریخ سر رسید چک است یا این که با گذشت مدت زمان زیاد از تاریخ چک و عدم اقدام ،دارنده به لحاظ قاعده اقدام مستحق دریافت خسارت تأخیر تأدیه از زمان تقدیم دادخواست خواهد بوده؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9023/4545/1مورخ 1398/06/05به شماره ثبت وارده 932مورخ ،1398/06/05نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: در مواردی که دعاوی راجع به چک وفق ماده 318قانون تجارت مصوب 1311مشمول مرور زمان میشود ،فقط امتیازات خاص مربوط به سند تجاری مانند وصف تجریدی اسناد تجاری را از دست میدهد؛ لکن خسارت تأخیر تأدیه نسبت به صادرکننده چک بر اساس تبصره الحاقی به ماده 2قانون اصلاح موادی از صدور چک مصوب 1376مجمع تشخیص مصلحت نظام و قانون استفساریه ناظر بر این تبصره مصوب 1377همان مرجع محاسبه میشود و از تاریخ چک قابل مطالبه است .بدیهی است در فرضی که وجه چک در حساب مربوط موجود بوده و لکن دارنده چک در زمان دیگر )برای مثال یکسال بعد( مبادرت به ارایه چک به بانک نموده است که در آن زمان وجه مذکور از حساب خارج شده باشد ،تا جایی که عدم پرداخت وجه چک منتسب به صاحب حساب نبوده است ،با توجه به قاعده اقدام، دارنده چک استحقاق مطالبه خسارت تأخیر تأدیه در این مدت را نخواهد داشت و موضوع منصرف از تبصره الحاقی به ماده 2قانون صدور چک است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۳۲ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد