مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۲۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در صورتی که فردی در زمان سلامت خود ملکی را به صورت صلح خیاری )حق فسخ مادامالعمر( به دیگری بدهد و سپس محجور شود ،آیا قیم میتواند به قیمومت از محجور از حق فسخ استفاده کند یا مباشرت صلحکننده شرط است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9039/1793/3000مورخ 1398/05/26به شماره ثبت وارده 921مورخ ،1398/06/03نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: اولا ،طبق ماده 1235قانون مدنی ،نمایندگی قانونی مولیعلیه در کلیه امور مربوط به اموال و حقوق مالی او با قیم است .لذا نظر به اینکه خیار حقی مالی و اداره کلیه اموال و اعمال حقوق مالی محجور با قیم است ،قیم میتواند حق فسخ را اعمال نماید. ثانیا ،با عنایت به تصریح ماده 401قانون مدنی مبنی بر ضرورت معین بودن مدت خیار شرط و با لحاظ ماده 224 همین قانون ،نظر به اینکه از منظر عرف ،مدت معین ،مدتی است که آغاز و پایان آن معلوم باشد و در فرض قرار دادن مدت عمر مصالح برای فسخ عقد ،پایان مدت معلوم نمیباشد ،لذا مستند به ذیل ماده 401قانون مذکور شرط خیار موضوع این عقد باطل و مبطل است و اعمال فسخ از سوی قیم به نمایندگی قانونی محجور ،موضوعا منتفی است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۲۱ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد