مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۱۶

تاریخ نظریه:

استعلام

عنوان »زنان سرپرست خانوار شاغل« مندرج در قانون کاهش ساعات کار بانوان شاغل دارای شرایط خاص مصوب 1395مجلس شورای اسلامی به چه زنانی اطلاق میشود و زنان با دارا بودن چه شرایطی مشمول قانون موصوف میگردند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 1310/71557مورخ 1398/05/23به شماره ثبت وارده 916مورخ ،1398/06/03نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: اولاً ،با توجه به تعاریف ارائه شده در خصوص »خانوار« مندرج در ماده یک آییننامه اجرایی ماده 39قانون ثبت احوال کشور مصوب 1355مبنی بر اینکه »خانوار تعداد افرادی هستند که تحت سرپرستی یک فرد ،در محلی ساکن میباشند« و ماده 7آییننامه اجرایی قانون هدفمند کردن یارانه-ها مصوب 1389مبنی بر اینکه »خانوار از افرادی تشکیل میشود که بر اساس رابطه خویشاوندی درجه 1با یکدیگر زندگی میکنند «...و نیز لحاظ حکم مقرر در ماده 2آییننامه اجرایی ماده 39قانون ثبت احوال که مقرر میدارد» :سرپرست خانوار به پدر یا مادر یا ولی قانونی و به طورکلی به کسی اطلاق میشود که مسئولیت امور خانواده به عهده اوست« ،زنانی سرپرست خانوار تلقی میشوند که مسئولیت اداره خانواده را عهدهدار میباشند که ممکن است متشکل از سرپرست خانواده به علاوه هر کدام از همسر، فرزند ،پدر ،مادر ،خواهر ،برادر و نیز کودک یا نوجوان تحت سرپرستی باشد .احکام مقرر در ماده 9آییننامه اجرایی ماده 9قانون هدفمند کردن یارانهها مصوب 1389و بند »ج« ماده 5قانون حمایـت از کودکان و نوجوانان بی- سـرپرسـت و بدسرپرست مصوب 1392و تبصره 3ماده یاد شده و بند »ب« ماده واحده قانون اصلاح ماده 9قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب 1375مؤید این دیدگاه است. ثانیاً ،با توجه به اینکه داشتن فرزند شرط لازم برای تحقق عنوان سرپرست خانوار نمیباشد ،پرسش مطرح شده در خصوص سن فرزند منتفی است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۱۶ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد