مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۰۹

تاریخ نظریه:

استعلام

احدی از طرفین پرونده ضمن تجدید نظرخواهی از دادنامه صادره ،بدوا اعسار از پرداخت هزینه تجدید نظرخواهی را نیز طرح مینماید و دادگاه حکم بر بطلان خواسته اعسار از پرداخت هزینه تجدید نظرخواهی صادر کند .مشارالیه به رد اعسار تجدید نظرخواهی ننموده است لیکن مجددا مبادرت به تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت تجدید نظرخواهی کرده است .تکلیف دادگاه در برخورد با دادخواست اعسار از پرداخت هزینه تجدید نظرخواهی اخیر و پرونده اولیه که در آن دادخواست تجدید نظر درخواست گردیده بود چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 980042مورخ 1398/5/23به شماره ثبت وارده 909مورخ ،1398/6/3نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1خواهان )یا تجدیدنظرخواه( مکلف است در زمان تقدیم دادخواست هزینه دادرسی را پرداخت کند و اگر مدعی اعسار از پرداخت آن شود ،دادگاه به این دعوا رسیدگی میکند و در صورت رد آن ،خواهان )یا تجدیدنظرخواه( باید نسبت به پرداخت هزینه دادرسی اقدام کند و طرح مجدد دعوای اعسار از پرداخت همان هزینه دادرسی بلاوجه است .زیرا گرچه وضعیت مالی اشخاص از نظر اعسار و ایسار در زمانهای مختلف متفاوت است ،اما در دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ،زمان تقدیم دادخواست ملاک اعسار یا ایسار خواهان است که در فرض سوال به وضعیت مالی خواهان در این زمان رسیدگی شده است. -2پس از صدور حکم قطعی مبنی بر رد دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی با عنایت به ملاک ذیل ماده 55 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379بدون نیاز به اخطار رفع نقص ،خواهان )تجدیدنظرخواه( باید ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ حکم قطعی نسبت به پرداخت هزینه دادرسی اقدام کند و در صورت عدم پرداخت هزینه دادرسی تجدیدنظر ظرف مهلت مقرر دادگاه در اجرای تبصره 2ماده 339قانون یادشده قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی را صادر میکند. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۰۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد