مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۰۸

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا تفاوت اتحادیه یا صنف در خصوص دو شغل مانع از این میشود که آن دو شغل عرفاً مشابه محسوب شوند؛ مانند تبدیل شغل پوشاک ورزشی به مانتو فروشی؟ به عبارت دیگر ،آیا تغییر مغازه فروش لباس ورزشی به مانتو فروشی ،از مصادیق تغییر شغل محسوب میشود که بعداً تخلیه به لحاظ تغییر شغل موضوع بند 7ماده 14قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356موضوعیت یابد.

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 631/635مورخ 1398/05/23به شماره ثبت وارده 908مورخ ،1398/06/02 نظریه مشورتی کمیسیون قوانین مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: همانگونه که در بند 7ماده 14قانون روابط موجر و مستاجر 1356آمده ملاک برای تخلیه ،تغییر شغل است بدون رضای موجر ،مگر اینکه شغل جدید با شغل سابق ،از نظر عرفی مشابهت داشته باشد .در مانحنفیه هرچند از لحاظ تخصصی و تقسیمبندی بازارهای کالا ،مانتوفروشی و فروش پوشاک ورزشی متفاوتند ولی از نظر عرفی ،بیتردید این دو شغل مشابهت دارند و تخلیه عین مستاجره به استناد تغییر شغل جایز نیست .بنابراین صرف تفاوت اتحادیه صنفی در موارد مشاغل مشابه موجب نفی مشابهت عرفی و شمول عنوان »تغییر شغل« نمیگردد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۰۸ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد