استعلام
درباره محکومبه در حق شرکت )شخص حقوقی( رأی و اجراییه صادر میشود .آیا بر اساس مقررات مالی شرکتها
و حقوق تجارت ،وصول وجه به حساب شخص حقیقی )مدیر عامل یا وکیل دادگستری( که ممکن است فرار مالیاتی
یا احتمالات دیگری را به ضرر شرکت و سهامداران آن در پی داشته باشد ،محمل قانونی دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
الف -شرکتها )اشخاص حقوقی( دارای شخصیت مستقل از مدیران خود هستند و اموال و داراییهای شرکتها از
جمله حسابهای بانکی نیز مستقل از اموال و حسابهای بانکی مدیران آن است؛ لذا در فرض سؤال امکان پرداخت
وجه محکومبه ،به حساب شخصی مدیران محمل قانونی ندارد و باید به حساب شرکت )محکومله( پرداخت گردد.
ب -به موجب ماده 36قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379چنانچه اخذ
محکومبه در وکالتنامه تصریح شده باشد ،وکیل میتواند محکومبه را اخذ نماید .اطلاق ماده یادشده شامل وکیل
شرکتهای تجاری نیز میشود .بنابراین در صورتیکه در وکالتنامه تصریح به اخذ محکومبه توسط وکیل شده
باشد ،با مانعی مواجه نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه