استعلام
-1در صورتی که دادگاه نظر بر برائت متهم داشته باشد ،آیا اخذ آخرین دفاع الزامی است؟
-2در صورتی که شخصی به اتهام سرقت به نحو غیابی محکوم شود و شاکی و دادستان از حکم صادره به دلیل این
که مجازات مقرر در حکم صادره بر خلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی است که قانون مقرر داشته ،تجدید
نظرخواهی نمایند و دادگاه تجدید نظر نیز همان حکم را تأیید یا با اصلاح میزان مجازات مقرر تأیید نماید و پس از آن
متهم به رأی غیابی اعتراض نماید ،واخواهی در دادگاه بدوی قابل رسیدگی است یا دادگاه تجدید نظر.
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام فاقد شماره مورخ 1398/5/23به شماره ثبت وارده 899مورخ ،1398/5/28نظریه
مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در فرض استعلام که دادستان و شاکی نسبت به رأی صادره از سوی دادگاه بدوی مبنی بر محکومیت غیابی متهم،
درخواست تجدید نظر نموده است و دادگاه تجدید نظر بدون اینکه محکوم )متهم( در مرحله تجدید نظر حضور یافته یا
لایحه دفاعیه داده باشد ،حکم بر تأیید دادنامه بدوی یا اصلاح آن صادر نماید؛ با لحاظ مداخله دادگاه تجدیدنظر استان
و متعاقباً صدور رأی بر تأیید و اصلاح دادنامه بدوی که به منزله صدور حکم بر محکومیت متهم )محکوم( غایب
است ،فرض مطروحه از مصادیق ماده 461قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392بوده و لذا محکوم غایب حق
واخواهی نسبت به حکم محکومیت صادره از سوی دادگاه تجدیدنظر را دارد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه