مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۹۶

تاریخ نظریه:

استعلام

در راستای اخذ محکومبه ،مال محکوم توقیف تا از حاصل فروش محکومبه استیفاء گردد؛ لیکن میزان محکومبه در سیر عملیات اجرایی افزایش یافته است .در صورتی که خریدار مال شخص محکومله باشد یا محکومله در قبال طلب مال مورد مزایده را قبول کند و یا در فرضی که برنده مزایده شخص ثالث باشد ،ملاک احتساب خسارت تأخیر تأدیه تا چه زمانی است؛ روز توقیف ،روز مزایده ،روز انتقال سند ،روز تحویل مال ،روز پرداخت وجه به محکومله و...؟

پاسخ اداره کل حقوقی

در فرضی که محکومعلیه مالی را معرفی مینماید ،با عنایت به ماده 157قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356 خسارت تأخیرتأدیه تا زمان پرداخت وجه حاصل از فروش مال معرفی شده به محکومله ،معادل محکومبه محاسبه میگردد و در فرضی که محکومله مال را قبول کند و یا برنده مزایده شود ،با توجه به اینکه در اموال منقول تا زمان تحویل مال و در اموال غیرمنقول تا زمان انتقال سند ،سلطه و مالکیت محکومله بر مال مورد مزایده مستقر و مسجل نشده و در نتیجه برائت ذمه محکومعلیه نیز تا این تاریخ محقق نشده است ،خسارت تأخیر تأدیه تا همین تاریخ باید محاسبه شود. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۹۶ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد