مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۹۳

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در قرار عدم صلاحیت در خصوص بعضی افراد و برخی اتهامات منعکس در پرونده اتخاذ تصمیم نشده باشد و قرینهای هم مبنی بر مفتوح بودن پرونده یا تهیه بدل از آن وجود نداشته باشد ،آیا مرجع صالح که به پرونده رسیدگی مینماید باید صرفاً در خصوص آنچه قرار عدم صلاحیت صادر شده است ،اظهار نظر نماید یا با توجه به مطرح به رسیدگی بودن پرونده ،در خصوص کلیه افراد و اتهاماتی که حتی در قرار عدم صلاحیت به آن اشاره نشده است اظهار نظر میکند؟ به عبارت دیگر ،آیا صلاحیت مرجع دوم صرفاً بر اساس قرار عدم صلاحیت صادره ایجاد شده است یا با توجه به اینکه قانون ایجاد صلاحیت مینماید ،در خصوص دیگر موضوعات نیز صالح به رسیدگی خواهد بود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9039/1772/3000مورخ 1398/05/26به شماره ثبت وارده 893مورخ ،1398/05/28نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: مستفاد از ماده 26قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379و ماده 317قانون آیین دادرسی کیفری 1392تشخیص صلاحیت هر دادگاه نسبت به موضوعاتی که نزد آن مطرح شده است با لحاظ قواعد و ضوابط قانونی مربوطه نظیر معیارهای مذکور در مواد 311 ،310و 313قانون آیین دادرسی کیفری با دادگاهی است که به اتهامات مطروحه در پرونده رسیدگی مینماید؛ بنابراین در فرض استعلام که دادگاه کیفری صادرکننده قرار عدم صلاحیت ،نسبت به برخی افراد یا پارهای از اتهامات مطروحه اظهارنظر ننموده است ،دادگاه کیفری مرجوعالیه که صالح تشخیص داده شده است در امر صلاحیت و رسیدگی به تشخیص خود عمل میکند و سکوت یا عدم اظهار نظر دادگاه اول )صادرکننده قرار عدم صلاحیت( نافی این امر نیست .بدیهی است که چنانچه نسبت به امر کیفری واحد و یا متهم واحد ،دو مرجع کیفری رسیدگی نمایند ،حل اختلاف مطابق ضوابط قانونی معمول خواهد شد. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۹۳ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۱۵ | مرکز حقوقی راهبرد