مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۷۷

تاریخ نظریه:

استعلام

احتراما آیا در خصوص ملک مشاعی هم خواهان میتواند ادعای مستثنیات کند )یعنی از یک آپارتمان شصت متری اعلام کند یک دانگ آن مال من است و مال دیگری ندارم پس مستثنیات دین است(؟ آیا سکونت خواهان در آن ملک در موضوع تاثیری دارد؟ در خصوص ملک خواهان که در حال حاضر قابل استفاده نیست مثلا مخروبه است و یا در اختیار مستاجر است ،آیا خواهان میتواند ادعای مستثنیات دین نماید؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 1024مورخ 15/5/1398به شماره ثبت وارده 877مورخ ،1398/5/27نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1با عنایت به اینکه منزل مسکونی که عرفاً محل سکونت محکومعلیه تلقی شود ،در زمره مستثنیات دین میباشد، در فرض سؤال ،چنانچه منزل مسکونی محکومعلیه عرفاً در شأن وی و محل سکونت او باشد ،جزو مستثنیات دین است؛ گرچه وی فقط مالک مشاعی آن باشد. -2با عنایت به بند »الف« ماده 24قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394و تبصره یک آن ،منزل مسکونی که در حد نیاز و شأن عرفی محکومعلیه در حالت اعسارش میباشد ،جزو مستثنیات دین است .در فرض سؤال که محکومعلیه با اجاره یا رهن دادن منزل مسکونی خود از همین محل ،منزل دیگری را اجاره یا رهن کرده است یا به علت اینکه منزل وی به علت مخروبه بودن قابل سکونت نیست منزل دیگری اجاره کرده است ،تشخیص اینکه منزل مزبور همچنان مورد نیاز محکومعلیه است یا خیر ،برعهده مرجع قضایی مربوط است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۷۷ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد