استعلام
-1آیا تعقیب مجدد متهم متعاقب صدور قرار منع تعقیب از ناحیه دادگاه در جرایم منافی عفت و جرایم تعزیری درجه
7و 8امکانپذیر است؟ )با ذکر مستند قانونی(
-2در صورت مثبت بودن پاسخ ،در فرضی که قرار منع تعقیب در مرحله بدوی به طور قطعی صادر شده یا قطعیت
یافته و یا در مرحله تجدید نظر قطعیت یافته باشد ،مقام صالح برای درخواست و اظهار نظر چه کسی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 1398168002427244مورخ 1398/05/12به شماره ثبت وارده 842مورخ
،1398/05/23نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1در فرضی که پرونده به صورت مستقیم در دادگاه کیفری رسیدگی میگردد ،در واقع دادگاه خود رأسا متکفل انجام
مرحله تحقیقات مقدماتی است و انجام این تحقیقات مقدماتی اعم از تحقیق و تعقیب با توجه به ماده 102قانون آیین
دادرسی کیفری 1392و ملاک قسمت ذیل ماده 341این قانون باید طبق مقررات مربوط به مرحله تحقیقات مقدماتی
مذکور در بخش دوم همین قانون صورت گیرد .بنابراین در فرض سوال اعمال ماده 278قانون یادشده امکانپذیر
است .ضمنا در صورتیکه رأی دادگاه کیفری یک در دیوان عالی کشور تأیید شده باشد ،با توجه به اینکه دیوان عالی
کشور »دادگاه« نمیباشد ،نیازی به تجویز تعقیب مجدد از سوی دیوان عالی کشور نیست.
-2با توجه به مواد 278و 341قانون آیین دادرسی کیفری ،1392در صورتی که در دادگاه کیفری دو قرار منع
تعقیب به لحاظ فقد دلیل صادر شود و قرار مذکور در همان مرجع قطعی شود ،در صورت کشف دلایل جدید ،رسیدگی
مجدد حسب مورد با نظر دادستان آن حوزه قضایی انجام میشود .در صورتی که قرار منع تعقیب در دادگاه تجدیدنظر
استان قطعی شود ،درخواست رسیدگی مجدد از طرف دادستان آن حوزه قضایی مطرح میشود و تجویز رسیدگی مجدد
در صلاحیت دادگاه تجدیدنظر استان است.
دکتر احمد رفیعی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه