مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۳۰

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به اینکه بر اساس ماده 294و تبصره ماده 298قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در هر حوزه قضایی شهرستان یک یا چند شعبه دادگاه اطفال و نوجوانان تشکیل میشود و با عنایت به اینکه بر اساس ماده 409همان قانون قضات آن دادگاه دارای ابلاغ ویژه از طرف ریاست محترم قوه قضاییه میباشند ،چنانچه در یک حوزه قضایی دادگاه اطفال و نوجوانان تشکیل نشده باشد و صرفاً رئیس دادگستری دارای ابلاغ و سمت از طرف ریاست محترم قوه قضاییه در رسیدگی به این پروندهها باشد ،آیا رسیدگی به پروندههای یاد شده باید در دادگاه کیفری 2آن حوزه قضایی توسط رئیس دادگستری صورت گیرد یا آنکه رسیدگی به آن پروندهها در همان شعبه اول دادگاه حقوقی که رئیس دادگستری به طور همزمان رئیس آن شعبه میباشد ،صورت میگیرد؟ به عبارت بهتر آیا داشتن سمت و ابلاغ ویژه در رسیدگی به جرایم مزبور توسط رئیس دادگستری به معنای صلاحیت دادگاه حقوقی تحت ریاست وی در رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان میباشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9016/327/34001مورخ 1398/5/17به شماره ثبت وارده 830مورخ ،1398/5/22نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: صرف وجود ابلاغ ویژه برای رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان برای رییس دادگستری به معنای تشکیل دادگاه اطفال و نوجوانان در حوزه قضایی شهرستان نمیباشد و وفق تبصره ماده 298قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392تا زمانی که دادگاه مزبور در محل تشکیل نشده است ،به کلیه جرایم اطفال و نوجوانان به جز جرایم مشمول ماده 315این قانون در شعب دادگاه کیفری 2یا دادگاهی که وظایف آن را انجام میدهد رسیدگی میشود؛ بنابراین در فرض سؤال رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان به شرح فوقالذکر در دادگاه کیفری 2انجام میشود و در مورد قضات این دادگاه نیازی به ابلاغ ویژه نمیباشد. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۳۰ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۱۵ | مرکز حقوقی راهبرد