استعلام
شخصی علیه پزشک به علت قصور پزشکی منتهی به بیماری و صدمه طرح شکایت نموده و مطالبه دیه دارد .در مورد
احراز قصور پزشک،آیا باید مراتب از طریق سازمان پزشکی قانونی پیگیری شود یا از طریق سازمان نظام پزشکی
کشور؟ در مورد نوع صدمات و میزان دیه چطور؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9020/5005/83مورخ 1398/05/12به شماره ثبت وارده 826مورخ
،22/5/1398نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
الف -اولا ،هر چند مطابق بند »ز« ماده 3قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی ،یکی از وظایف سازمان مذکور اظهار
نظر کارشناسی در مورد جرایم پزشکی است که به موجب تبصره 3ماده 35این قانون ،هیأتهای بدوی انتظامی
پزشکی شهرستانها مرجع صالح به اعلام نظر کارشناسی است و نیز طبق تبصره 5ماده مذکور ،مراجع قضایی
میتوانند در صورت لزوم نظریه هیأت تجدید نظر یا هیأت عالی انتظامی پزشکی را اخذ نمایند ،اما نظریه کارشناسی
مراجع مذکور بر اساس تبصره 1ماده 41این قانون مشورتی میباشد و چنانچه بر خلاف ماده 166قانون آیین
دادرسی کیفری مصوب 1392با اوضاع و احوال محقق و معلوم مطابقت نداشته باشد ،قابل رد است .در هر حال نظریه
کارشناسی هیأتهای فوقالذکر برای مراجع قضایی جنبه طریقیت دارد و نه موضوعیت و لذا مرجع قضایی ذیربط
میتواند موضوع را جهت کارشناسی به کارشناسان دیگر )در فرض استعلام ،پزشکی قانونی( ارجاع نماید.
ب -مقررات بند »ز« ماده 3قانون فوقالذکر منصرف از تعیین نوع صدمات و میزان دیه متعلقه )به بیمار و (...است
زیرا با عنایت به اختیارات مذکور در قسمت دوم تبصره 3ماده 3قانون مارالذکر ،صلاحیت هیأتهای انتظامی پزشکی
صرفاً اعلام نظر کارشناسی و تخصصی در خصوص تخلفات غیر صنفی و غیر حرفهای و جرایم شاغلین به حرف
پزشکی و وابسته پزشکی در موارد ارجاع مراجع قضایی است
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه