مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۱۳

تاریخ نظریه:

استعلام

احتراما خواهشمند است نظر آن اداره در مورد سوال ذیل اعلام فرمایند. -1مطابق ماده 57قانون آیین دادرسی مدنی ،آیا ادارات دولتی حق تصدیق اوراق دارند آیا این حق مختص موارد اضطراری و برای کمک به مردم است و مختص جایی که خود دستگاه دولتی طرف دعوا نیست میباشد؛ یا اینکه اطلاق دارد و شامل همه موارد است و ادارات دولتی میتوانند حق برای مواردی که خود طرف دعوا هستند ،اوراق مورد ادعای خود را تصدیق نمایند آیا این تصدیق توسط ادارات دولتی نیاز به هزینه تمبر ) 1500تومان( دارد؟ -2آیا موسسات اسلامی وابسته به رهبری از قبیل بنیاد شهید و اوقاف ،میتوانند در موارد اضطراری نسبت به تصدیق اوراق و اسناد شهروندان اقدام کنند.

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9030/1471/500مورخ 1398/5/16به شماره ثبت وارده 813مورخ ،1398/5/19نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1اولاً ،در صورتی که اداره دولتی طرف دعوا قرار گیرد ،حق تصدیق اسنادی را که خود به عنوان مستند ارائه مینماید؛ ندارد ،زیرا گواهی همواره باید توسط شخص ثالث صورت گیرد. ثانیاً ،اختیار تصدیق موضوع ماده 57قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 برای دادگاهها و ادارات حالت ترتیبی دارد. -2به موجب قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی مصوب 1379با اصلاحات بعدی بنیاد شهید انقلاب اسلامی به عنوان یک مؤسسه عمومی غیردولتی شناخته شده است از شمول حکم مقرر در ماده مذکور خارج است؛ اما سازمان اوقاف و امور خیریه در زمره ادارات دولتی محسوب و مشمول ماده یاد شده است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۸۱۳ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد