استعلام
شخص »الف« طی مبایعهنامهای ملکی مزروعی به مساحت دو هزار متر مربع را به شخص »ب« میفروشد .به
جهت عدم تحویل مبیع ،شخص »ب« دعوای اثبات مالکیت و تحویل مبیع به طرفیت شخص »الف« مطرح کرده
است .با توجه به قانون منع خرد شدن اراضی زراعی و قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها ،آیا چنین
دعوایی قابلیت استماع دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به رأی وحدت رویه شماره 569مورخ 1370/10/10هیأت عمومی دیوان عالی کشور و قوانین
موضوعه حاکم ،در صورتی که ملک موضوع عقد بیع فاقد سابقه ثبتی باشد ،دعوای اثبات مالکیت مسموع است؛
اما در صورت داشتن سابقه ثبتی ،دعوای مذکور قابل استماع نیست .در خصوص دعوای تحویل ملک نیز با لحاظ
رأی وحدت رویه شماره 672مورخ 1383/10/10هیأت عمومی دیوان عالی کشور اقدام میشود .بدیهی است
در مقام استفاده از ملک مذکور و تفکیک یا افراز آن ،رعایت حکم مقرر در ماده 2قانون جلوگیری از خرد شدن
اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی و اقتصادی مصوب 1385ضروری است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه