استعلام
با عنایت به ماده 11قانون بیمه شخص ثالث ،در تصادفات خسارتی در صورت مراجعه زیاندیده به بیمهگر و اخذ
خسارت کمتر از مزایای مندرج در بیمهنامه و اعلام رضایت صرفا نسبت به بیمهگر ،آیا زیان دیده می تواند با طرح
دعوی برای مازاد خسارت خود را از شخص مقصر بیمهگذار مطالبه کند؟ در فرض سوال ،تعهد بیمه تا سقف بیست
میلیون تومان بوده ،اما زیاندیده با اخذ خسارت کمتر به مبلغ ده میلیون تومان نسبت به شرکت بیمه رضایت داده و ده
میلیون مازاد را از شخص مقصر مطالبه کرده است.
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره /14/210ح/ش 9027/مورخ 1398/4/31به شماره ثبت وارده 800مورخ
،1398/5/15نظریه مشورتی اکثریت کمسیون قوانین مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
در فرض سؤال که زیاندیده بخشی از خسارات و کمتر از مزایای مندرج در بیمهنامه را از شرکت بیمه دریافت نموده
است و صرفاً نسبت به بیمهگر اعلام رضایت نموده است ،با توجه به مغایرت چنین رضایتنامهای با صریح ماده 11
قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث رانندگی مصوب ،1395فاقد اعتبار و بر خلاف
ماده فوقالذکر است؛ لذا شرکت بیمه مکلف به پرداخت مابقی خسارت تا سقف بیمهنامه میباشد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه