مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۸۵

تاریخ نظریه:

استعلام

تعهداتی که زوجین در زمان خواستگاری نسبت به هم مینمایند مثلاً خرید چند قلم از وسایل زندگی توسط زوج یا خرید طلا با برگزاری مراسم عروسی که ضمن عقد در سند نکاحیه قید نمیگردد ،آیا بعد از ازدواج احدی از زوجین میتواند الزام طرف مقابل را به انجام تعهدات مذکور از دادگاه بخواهد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

طبق ماده 1119قانون مدنی طرفین عقد ازدواج میتوانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند .این شرط میتواند به نحو صریح یا ضمنی باشد و قانونگذار تشریفات یا قالب خاصی را برای آن تعیین ننموده است؛ از فحوای ماده 1128قانون مدنی نیز چنین مستفاد است که اگر بنای طرفین در عقد بر شرطی بوده ولو در ضمن عقد به آن تصریح نکنند ،طرفین ملزم به آن خواهند بود .در نتیجه اگر در مذاکرات پیش از عقد نکاح ،طرفین بر اموری مانند گرفتن طلا یا بخشی از وسایل زندگی یا برگزاری مراسم عروسی توافق کنند و بنا بر همان توافقهای پیشینی عقد نکاح را منعقد نمایند ،متعهدله میتواند اجرای شرط را وفق ماده 237قانون مدنی از متعهد مطالبه نماید. دکتر احمد رفیعی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۸۵ مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۰۶ | مرکز حقوقی راهبرد