مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۵

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا رفتار والدینی که بعد از به دنیا آمدن نوزاد وی را در بیمارستان رها و محل را ترک میکنند ،مشمول ماده 54 قانون حمایت خانواده مصوب 1391است؟ در صورت منفی بودن پاسخ ،آیا رفتار ارتکابی واجد وصف کیفری است.

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 37مورخ 1398/01/24به شماره ثبت وارده 75مورخ ،1398/01/28نظریه مشورتی اکثریت کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: تکلیف حضانت که مطابق ماده 1168قانون مدنی متوجه ابوین است ،از بدو تولد طفل محقق میشود .از این رو رفتار مادری که پس از به دنیا آوردن نوزاد در بیمارستان او را رها نموده و محل را ترک میکند ،منطبق با عنوان مجرمانه موضوع ماده 54قانون حمایت خانواده ) 1391خودداری از انجام تکالیف حضانتی( است؛ همچنین با عنایت به اطلاق عبارت »هرگاه کسی« در صدر ماده 633قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( ،1375رفتار مادر مشمول قسمت دوم این ماده )رها کردن طفل در آبادی و جای دارای سکنه( نیز میشود و مجازات مادر باید با رعایت ماده 131قانون مجازات اسلامی ) 1392تعدد معنوی( تعیین شود. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۰۸ | مرکز حقوقی راهبرد