استعلام
احتراما به استحضار میرساند حسب مفاد ماده 339قانون آیین دادرسی کیفری ،پس از ارجاع پرونده نمیتوان
آن را از شعبه مرجوع الیه اخذ و به شعبه دیگری مگر به تجویز قانون ارجاع داد که برابر تبصره 1رعایت این
ماده در مورد شعبه بازپرسی دادگاه تجدید نظر و شعب دیوانعالی کشور الزامی است.
-1چنانچه دادستان پروندهای را به شعبه بازپرسی ارجاع نماید و قبل از ثبت پرونده در شعبه ،از ارجاع خود
منصرف شده و بخواهد به شعبه دیگری اعم از دادیاری و بازپرسی ارجاع دهد ،آیا قانونا مجاز به چنین کاری
میباشد؟
-2چنانچه دادستان پروندهای را به شعبه بازپرسی ارجاع دهد و پس از ثبت پرونده در شعبه مرجوع الیه مطلع
شود که پرونده دیگری مرتبط با آن پرونده ،در شعبه دیگری از دادسرا جریان دارد که دارای سبق ارجاع است،
آیا اقدام به اخذ پرونده موخر الارجاع و ارجاع آن به شعبه دیگری که سبق ارجاع دارد مجاز است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1ممنوعیت مقرر در ماده 339قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مبنی بر اینکه »پس از ارجاع
پرونده نمیتوان آن را از شعبه مرجوعالیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد« ،مربوط به پیش
از ثبت پرونده در شعبه و یا صدور دستور یا اتخاذ تصمیمی از سوی بازپرس مربوطه است.
-2با عنایت به قواعد و اصول کلی حاکم بر دادرسی کیفری تمامی اتهامات مرتبط اعم از اینکه به شخص
واحد )موضوع ماده 313قانون آیین دادرسی کیفری مصوب (1392یا اشخاص متعدد )ماده 311همان قانون و
(..منتسب باشد ،لزوماً باید در یکی از شعب دادیاری یا بازپرسی دادسرا صورت پذیرد و لذا در فرض مطروحه،
شعبهبازپرسی که پرونده امر متعاقباً به آن ارجاع شده است ،باید آن را نزد دادستان ارسال نماید تا وی با لحاظ
سبق ارجاع ،آن را به شعبهای که ابتدائاً رسیدگی را شروع کرده است ارجاع نماید و دادستان نیز مجاز به اخذ
پرونده مؤخرالارجاع از شعبه بازپرسی به منظور ارجاع آن به شعبه دارای سبق ارجاع است.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه