استعلام
-1آیا درخواست صدور گواهی رشد که از طرف اشخاص بالغ زیر هیجده سال مطرح می شود بایستی به طرفیت
شخصی مثلا قیم ،ولی یا دادستان باشد؟
-2دادخواست اعتراض ثالث حکمی نسبت به خودرویی که به عنوان حامل مواد مخدر ضبط شده است باید به طرفیت
چه اشخاصی مطرح شود؟ آیا معترض ثالث میبایست سازمانی که اموال تحویل وی میشود را هم طرف دعوی قرار
دهد یا این که صرف طرف دعوی قرار دادن دادستان کفایت میکند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9015/175/26000مورخ 1398/5/5به شماره ثبت وارده 731مورخ
،1398/05/06نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
» -1اثبات رشد« برابر قانون رشد متعاملین مصوب 1312باید به طرفیت دادستان اقامه شود و طرف قراردادن
سرپرست قانونی اعم از ولی قهری یا قیم ضرورت ندارد .شایان ذکر است ولی قهری می تواند برابر ماده 44قانون
امور حسبی مصوب 1339به تصمیم دادگاه در این خصوص اعتراض کند.
-2با تذکر این که در پروندههای کیفری ،اعتراض ثالث به حکم موضوع مواد 417و 418قانون آیین دادرسی دادگاه
های در امور مدنی مصوب 1379فاقد موضوعیت میباشد و با لحاظ این که فرض سؤال از مقوله اعتراض ثالث
اجرایی موضوع مواد 146و 147قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356نیز که ناظر به نحوه اجرای حکم است،
خارج می باشد ،با توجه به تبصره 2ماده 148قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392با اصلاحات و الحاقات بعدی
و این که کلمه »متضرر« در تبصره مذکور شامل شخص ثالث که از حکم صادره کیفری )دادگاه انقلاب( زیان دیده
است نیز می شود و با لحاظ اینکه اصل موضوع تابع مقررات آیین دادرسی کیفری است ،اعتراض اخیر نیز تابع آیین
دادرسی مربوط خواهد بود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه