استعلام
به موجب مقررات ماده 1قانون حفظ کاربری اراضی و زراعی و باغها مصوب 1374و تبصره الحاقی مصوب 1385
اراضی داخل در محدوده قانونی شهرها و شهرکها و نیز اراضی داخل محدوده قانونی روستاهای دارای طرحهای
مصوب از ضوابط مقرر در این قانون مستثنی میباشند .با توجه به مفاد ماده 12الحاقی مصوب 1385که مقرر
میدارد ایجاد هر گونه مستحدثات پس از حریم قانونی موضوع ماده 17قانون اصلاح ایمنی راهها و راه آهن مصوب
1379در مورد اراضی زراعی و باغی فقط با رعایت تبصره 1ماده 1این قانون مجاز میباشد ،آیا اراضی داخل
محدوده حریم قانونی موضوع ماده 17قانون اخیرالذکر نیز از شمول ضوابط مقرر در قانون حفظ کاربری اراضی
زراعی و باغها مستثنی است؟ به عبارت دیگر ،با عنایت به این که اجرای مقررات قانونی مربوط به ایمنی راهها در
محدوده حریم راهها و راه آهن بر عهده ماموران وزارت راه و شهرسازی میباشد ،آیا ماموران وزارت جهاد
کشاورزی نیز به منظور اجرای مقررات مربوط به حفظ کاربری ،حق دخالت در محدوده حریم راهها و راه آهن را
دارند یا این که این محدوده از شمول قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها خارج بوده و حق اعمال مقررات
مربوط به این قانون را ندارند.
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9000/4773/500مورخ 1398/05/01به شماره ثبت وارده 715مورخ
،1398/05/02نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مقررات تبصره 1ماده 1قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات 1385در خصوص
تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها حاکمیت دارد .اجازه دیگر دستگاههای اجرایی از جمله وزارت راه و شهرسازی
)متشکله از ادغام وزارت راه و ترابری و وزارت مسکن و شهرسازی( مبنی بر احداث بنا در حریم راه و راهآهن ،نافی
اختیارات کمیسیون تبصره 1ماده قانونی پیش¬گفته نخواهد بود .بنا به مراتب فوق میتوان نتیجه گرفت شخصی که
در حریم راهها و حریم راه-آهن قصد احداث بنا داشته باشد ،به شرط اخذ مجوز از اداره راه و شهرسازی ضرورت
دارد از کمیسیون تبصره 1ماده 1قانون فوقالذکر در خصوص تغییر کاربری آن نیز مجوز اخذ نماید و اراضی داخل
محدوده حریم قانونی موضوع ماده 17قانون ایمنی راهها و راهآهن از شمول ضوابط مقرر در قانون حفظ کاربری
اراضی زراعی و باغها 1374با اصلاحات 1385مستثنی نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه