مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۱۰

تاریخ نظریه:

استعلام

با عنایت به استعلامات مکرر ادارت کل استانها در خصوص وجاهت قانونی مدیریت عاملی همزمان یک شخص در شرکت تعاونی و اتحادیه تعاونی و ابهامات موجود ،از آنجا که ماده 2قانون بخش تعاونی اقتصاد ایران مقرر نموده است شرکتهایی که با رعایت مقررات قانون صدرالذکر تشکیل و به ثبت برسند تعاونی شناخته میشوند و از طرفی ماده 48همان قانون مقرر نموده است ضوابط و مقررات فوقالذکر درباره انتخابات وظایف و اختیارات هیات مدیره و مدیر عامل در مورد اتحادیههای تعاونی نیز اجرا میشود ،لطفا اعلام نظر فرمایید که آیا مدیر عامل یک شرکت تعاونی میتواند به طور همزمان مدیر عاملی اتحادیه تعاونی را نیز عهدهدار شود؟ آیا ماده 126قانون تجارت در این خصوص صدق میکند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از ماده 48اصلاحی قانون بخش تعاون اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370با اصلاحات بعدی استنباط میشود که اتحادیه تعاونی به عنوان یک شرکت تعاونی تلقی میشود و ضوابط و مقررات این قانون در خصوص وظایف و اختیارات مدیر عامل در مورد اتحادیه تعاونی نیز اجرا میشود .بنابراین ،با توجه به اینکه اتحادیه فعالیتی از نوع شرکتهای تعاونی زیرمجموعه خود دارد ،مشمول ممنوعیت مقرر در ماده 51قانون شرکتهای تعاونی مصوب 1350با اصلاحات و الحاقات بعدی است؛ در نتیجه مدیر عامل شرکت تعاونی نمیتواند بهطور همزمان مدیریت عاملی اتحادیه تعاونی را نیز عهدهدار شود .شایسته ذکر است که مفاد ماده 126و تبصره الحاقی به ماده 241لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ،1347مؤید استنباط فوق است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۱۰ مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد