مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۵۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در قانون جامه خدمات رسانی به ایثارگران مصوب 1386/4/3کمیسیون اجتماعی مجلس و تائید 1391/10/2 مجمع تشخیص نظام ،عبارات »خانواده شاهد« و »خانواده شهدا« ذکر شده است .در ذیل بند» ز« ماده 1قانون فوق، اعضای خانواده شاهد احصاء و عبارتند از پدر ،مادر ،همسر و فرزند .در تبصره ذیل ماده 3مکرر اصلاحی 1394/12/14عبارت »خانواده شهدا« ذکر شده ولی اعضای آن احصاء نشده و قانون فوق در این خصوص ساکت است .در ذیل بند»ج« ماده 79قانون نظام صنفی کشور مصوب 1382/12/24با اصلاحات ،1392/6/12اعضای خانواده شهدا احصاء شده است که عبارتند از پدر ،مادر ،همسر و فرزند ،خواهر و برادر .با توجه به این که قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران در تعیین اعضای خانواده شهدا ساکت است آیا برای تعیین مصادیق خانواده شهدا میتوان به بند »ج« ماده 79قانون نظام صنفی کشور استناد نمود؟ به عبارت دیگر ،با وجود سکوت قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران در تعیین اعضای خانواده شهدا ،عبارت خانواده شهدا شامل چه افرادی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9025/8/50مورخ 1398/04/27به شماره ثبت وارده 659مورخ ،1398/04/29نظریه مشورتی کمیسیون قوانین عمومی و بینالملل این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: صرفنظر از اینکه تفاوتی بین عبارت »خانواده شهدا« یا »خانواده شاهد« در قوانین مورد استعلام وجود ندارد ،با عنایت به اینکه در بند »ز« ماده یک قانون جامع خدمترسانی به ایثارگران مصوب 1386با اصلاحات و الحاقات بعدی اعضای خانواده شاهد احصاء شده است ،لذا مصادیق اعضای خانواده شهدا مذکور در بند »ج« ماده 79قانون نظام صنفی مصوب 1382با اصلاحات و الحاقات بعدی به قانون صدرالذکر قابل تسری نمیباشد و هر یک از قوانین یاد شده در محدوده قانونی خود مورد عمل میباشند. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۵۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۲۱ | مرکز حقوقی راهبرد