استعلام
الف -با توجه به بند 3ماده 18قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و تعیین
مواعد یک سال و قابل تمدید تا دو سال جهت انجام اصلاحات در اساسنامه و مقررات حاکم بر شرکتهای قابل
واگذاری ،چنانچه پس از انجام اصلاحات در اساسنامه شرکتهای مذکور ،مواعد یاد شده منقضی شود؛ اما عملیات
واگذاری منتهی به نتیجه نشود و شرکت همچنان در لیست واگذاری باقی بماند،آیا تغییرات و اصلاحات انجام شده در
اساسنامه همچنان معتبر است؟ در صورتی که عقیده بر عدم اعتبار اصلاحات صورت گرفته در اساسنامه شرکتهای
مذکور داشته باشیم ،این شرکت بر چه اساسی اداره خواهد شد؟ آیا مواعد ذکر شده صرفاً به عنوان مهلت جهت انجام
اصلاحات در اساسنامه میباشد یا به عنوان زمان انجام واگذاری؟ در صورت اخیر چنانچه شرکت در مهلت مقرر
واگذار نشود و با وصف خارج نشدن شرکت از فهرست واگذاری ،اداره شرکت بر چه اساسی صورت خواهد گرفت؟
آیا مستلزم اصلاح مجدد اساسنامه و اعاده آن به وضعیت پس از واگذاری است؟
ب -به موجب بند 3ماده 18قانون یاد شده در دوره زمانی مذکور این شرکتها مشمول مقررات حاکم بر شرکتهای
دولتی نیستند .با توجه به مقررات ماده 300لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347آیا شامل
تمام مقررات ناظر بر شرکتهای دولتی از جمله قانون محاسبات عمومی ،قانون برگزاری مناقصه و مزایده ،مقررات
استخدامی و ...است؟ در صورت منفی بودن پاسخ و عقیده به اینکه مقررات یاد شده همچنان بر شرکتهای در شرف
واگذاری حاکم میباشد ،منظور از عبارت قسمت اخیر بند 3کدام مقررات حاکم بر شرکتهای دولتی است که شامل
شرکتهای دولتی نمیشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به نامه شماره 04034/9007/9017مورخ 25/7/1398به شماره ثبت 494؛مورخ 10/6/1398و
نامه شماره 04034/9007/9017مورخ 13/5/1398و نامه مورخ 12/5/1398به شماره ثبت 417اداری
مورخ 13/5/1398در خصوص استعلام شماره 500/4509/9000مورخ 26/4/1398به شماره ثبت وارده 653
مورخ ،1398/4/29نظریه مشورتی کمیسیون قوانین تجاری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولاً ،مهلت مقرر در بند 3ماده 18قانون نحوه اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم) (44قانون اساسی
جمهوری اسلامی ایران ،ناظر به اصلاح اساسنامه در راستای تسهیل در واگذاری و اداره شرکت است و منصرف از
فرآیند واگذاری است .ثانیاً ،شرکتهای دولتی صرفاً در دوره زمانی مذکور از جهات فوق مشمول مقررات حاکم بر
شرکتهای دولتی نیستند .بنابراین پس از اصلاح اساسنامه تا زمان واگذاری شرکت ،اصلاحات انجام شده معتبر است.
اما پس از این مهلت کلیه مقررات ناظر به شرکتهای دولتی تا زمان واگذاری حاکم خواهد بود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه