استعلام
به موجب ماده 110لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347اشخاص حقوقی را میتوان به عنوان عضو
هیأت مدیره شرکتها انتخاب نمود .تبعاً در زمان انتخاب شخص حقوقی فردی نیز به عنوان نماینده معرفی و بدواً آگهی
میشود .وفق ذیل همین ماده شخص حقوقی میتواند نماینده خود را مشروط بر اینکه در همان موقع جانشین وی را
کتباً معرفی نماید ،عزل کند؛ در غیر این صورت غایب محسوب میشود .با توجه به این حکم و نیز احکام مذکور مواد
195به بعد قانون تجارت در باب لزوم ثبت تغییرات و آگهیهای مربوطه:
آیا پس از ثبت اولیه تغییرات مدیران و انتخاب آنان چنانچه عضو حقوقی هیات مدیره بخواهد مکرراً نماینده خود را
تغییر دهد الزامی وجود دارد که آگهی تغییر تمام نمایندگان بعدی در روزنامه رسمی گواهی و منتشر شود؟ یا پس از
مرحله اول و مطابق مفاد مندرج در ماده 110فوقالذکر و دیگر مستندات مورد اشاره تغییر نماینده به وسیله صدور
معرفینامه و یا گواهی ممهور به مهر و امضای شخص حقوقی عضو هیات مدیره صورت میپذیرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 2389/502/82مورخ 1398/4/3به شماره ثبت وارده 643مورخ ،1398/4/25
نظریه مشورتی کمیسیون قوانین تجاری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
برابر مواد 106و 110لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ،1347شخص حقوقی را میتوان به
مدیریت شرکت انتخاب نمود؛ از طرفی تغییر نمایندهای که شخص حقوقی اعلام می کند به معنی تغییر عضو هیأت
مدیره نیست .بنابراین چنانچه شخص حقوقی عضو هیأت مدیره ،فرد دیگری را به شرکت معرفی نماید ،لزومی به اعلام
مراتب به اداره ثبت شرکتها و نشر آگهی نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه