استعلام
آغاز اجرای مدت مجازات تکمیلی مصرح در تبصره یک ماده 23قانون مجازات اسلامی از چه زمانی است؛ از زمان
وقوع بزه ،صدور رای نخستین ،زمان قطعیت یا زمان اتمام اجرای مجازات اصلی؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 1631/36/9026مورخ 1398/1/24به شماره ثبت وارده 63مورخ
،1398/1/25نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (1این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اصولاً احکام پس از قطعیت قابلیت اجرایی مییابند و در چگونگی اجرای مجازات تکمیلی در کنار مجازات اصلی،
چنانچه مجازات تکمیلی همزمان با مجازات اصلی قابل اجرا باشد )از قبیل حبس و منع از داشتن دسته چک( ،اجرا به
نحو همزمان صورت میگیرد؛ و چنانچه اجرای همزمان مجازات اصلی و تکمیلی میسر نباشد )مانند مجازات اصلی
حبس و مجازاتهای تکمیلی انفصال موقت از خدمت دولتی یا عمومی( ،وفق ماده 521قانون آیین دادرسی کیفری
مصوب 1392و ماده یک »آییننامه راجع به اجرای مجازاتهای تکمیلی موضوع ماده 23قانون مجازات اسلامی
مصوب ،«27/11/1393اجرای مجازات تکمیلی »از زمان پایان یافتن مجازات حبس« و »بعد از اجرای حکم اصلی«
شروع میشود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه