مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۲۹

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در سند نکاحیه نفقه ماهیانه 10هزار تومان یا یک سکه بهار آزادی مشخص شده باشد ،آیا در زمان صدور رای به نفقه ،دادگاه باید به همان میزان حکم دهد یا این که مطابق ماده 1107قانون مدنی ،میزان نفقه با توجه به وضعیت زوجه تعیین میشود؟ اگر میزان مورد توافق در سند نکاحیه متعارف نباشد ،تکلیف چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به نامه شماره /17386د مورخ 1398/04/24به شماره ثبت وارده 629مورخ ،1398/04/25در خصوص استعلام شماره 2728رئیس محترم شعبه 14دادگاه خانواده مشهد ،نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: استحقاق زوجه به نفقه حکم قانونی و از مقررات آمره میباشد و اسقاط آن به طورکلی امکانپذیر نیست؛ اما توافق زوجین راجع به میزان و ترتیب پرداخت نفقه با توجه به عمومات قانونی از جمله ماده 10قانون مدنی معتبر و لازم- الاجرا است .با این حال با توجه به فلسفه وضع مقررات مربوط به نفقه و لزوم حفظ کیان خانواده ،این قرارداد را باید تا حدی معتبر دانست که باعث عسرت زوجه نشود؛ بنابراین اگر نفقه مورد توافق کفاف زندگی زوجه را ندهد ،باید نفقه متعارف به زوجه پرداخت شود. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۲۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد