استعلام
الف -در صورت اقرار زنی به ارتکاب زنا با مرد معین با شکایت همسر زن و ادعای ایشان مبنی بر تولد فرزندی
از این رابطه و انکار مرد آیا دادگاه کیفری مجاز به انجام آزمایش دی ان ای جهت اثبات وقوع جرم میباشد؟ در
صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش و انتساب علمی فرزند به مرد نامحرم ارزش اثباتی این نظریه در اثبات وقوع
جرم زنا به چه میزان است؟
ب-با توجه به محدودیت مقرر در ماده 1162قانون مدنی و حکم ماده 1167از همان قانون در صورت اثبات جرم
زنا با آزمایش دی ان ای و قرائن و امارات دیگر ،تکلیف نسب فرزند متولد از زنا چه میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
الف) -(1مطابق ماده 102قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392دادگاه میتواند در صورت لزوم بررسی
کشف حقیقت و در محدوده شکایت ،دستور انجام آزمایش دی.ان.ای را صادر نماید.
الف) -(2به موجب تبصره ذیل ماده 211قانون مجازات اسلامی مصوب 1392نظریه پزشکی قانونی به منزله
نظریه کارشناسی بوده و میتواند یک قرینه در کنار سایر قرائن و امارات مستند علم قاضی قرار گیرد.
ب -برابر ماده 1158قانون مدنی »طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است ،مشروط به اینکه از تاریخ
نزدیکی تا زمان تولد کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه نگذشته باشد« و برای نفی ولد نیز قانونگذار مقررات
خاصی پیشبینی کرده است بنابراین صرف اثبات زنا از سوی زوجه ،ملازمهای با عدم الحاق طفل متولد در زمان
زوجیت به زوج ندارد.
دکتر احمد رفیعی
سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه