مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۲۲

تاریخ نظریه:

استعلام

نظر به لزوم ابلاغ آرای دادگاه اطفال و نوجوانان علاوه بر متهم یا محکوم به ولی یا سرپرست قانونی متهم یا محکوم )ماده 417قانون آیین دادرسی کیفری(: -1در صورتی که متهم نسبت به رای صادره تمکین نماید و ولی ایشان تجدیدنظرخواهی کند و یا به عکس، کدام یک مقدم و قابل اجرا است؟ -2در صورت عدم اعتراض یا تمکین به رای از جانب متهم ،آیا ولی یا سرپرست میتواند ضمن تمکین به رای تقاضای اعمال ماده 442را مطرح کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1استعمال حرف »یا« در ماده 447قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392به این نحو که» :درخواست تجدیدنظر از آراء و تصمیمات دادگاه اطفال و نوجوان میتواند توسط نوجوان یا ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان و یا وکیل آنان به عمل آید« ،مؤید آن است که اعلام نظر نسبت به آراء دادگاه اطفال و نوجوانان از سوی هر یک از طرفین اعم از اعلام تمکین یا تجدیدنظرخواهی ،صرفاً یک بار به عمل خواهد آمد .بنابراین »در خصوص موضوع واجد جنبه مالی ،با اخذ ملاک از تبصره ماده 70قانون آیین دادرسی کیفری ،ولی یا سرپرست قانونی باید اقدام نوجوان اعم از اعتراض به رأی یا تسلیم به آن را تنفیذ کند« چنانچه محکوم نوجوان نسبت به رأی صادره اعلام تمکین نماید ،تجدیدنظرخواهی نسبت به رأی از سوی ولی نوجوان فاقد وجاهت قانونی است. چنانچه ولی ابتدائاً نسبت به رأی اعتراض کند یا تسلیم شود ،تجدیدنظرخواهی مجدد از سوی نوجوان فاقد وجاهت قانونی است ،همچنان که حق تجدیدنظرخواهی مستقل برای محکوم بزرگسال و وکیل وی قابل تصور نمیباشد. -2مستفاد از مواد 442 ،415و 447قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و لحاظ اینکه ولی نوجوان یا سرپرست قانونی وی مطلقاً حق تجدیدنظرخواهی و تعیین وکیل را دارد؛ با تفسیر حمایتی از قوانین مربوطه ،در فرض مطروحه تقاضای اعمال مقررات ماده 442قانون مارالذکر و برخورداری محکوم نوجوان از تخفیف در مجازات فاقد منع قانونی است؛ ضمن اینکه حکم موضوع ماده 442قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ناظر به فرض غالب است که در مانحنفیه ،ولی به مثابه محکوم است. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضائیه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۲۲ مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۲۰ | مرکز حقوقی راهبرد