مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۰۵

تاریخ نظریه:

استعلام

-1منظور از بستگان مادری در تبصره ماده 452قانون مجازات اسلامی مصوب 1392تمام بستگان منسوب به مادر اعم از جد ،جده ،عمو ،عمه ،خاله و دایی است یا فقط شامل برادر و خواهر مادری )کلاله امی( میشود؟ -2آیا در بزه خیانت در امانت با استناد به ماده 215قانون مجازات اسلامی مصوب 1392میتوان حکم به رد مال صادر نمود؟ با توجه به اینکه رد مال در ماده 674قانون مجازات اسلامی )تعـزیرات( و مصـوب 1375پیشبینی نشده است و از طرفی شخص تقاضای استرداد مال را دارد ،آیا میبایست اقدام به طرح دعوای حقوقی نماید؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره /175د مورخ 1398/4/12به شماره ثبت وارده 605مورخ ،1398/4/23نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1مقصود مقنن از عبارت »بستگان مادری« مذکور در تبصره ماده 452قانون مجازات اسلامی » 1392خویشاوندان منسوب به مادر هستند« و اطلاق عبارت موصوف ،مطلق خویشاوندان مادری اعم از برادر و خواهر و اولاد آنها و اجداد ،اعمام و عمات و اخوال و خالات مادری را شامل میگردد. -2مستفاد از مواد 15و 148قانون آیین دادرسی کیفری ،1392رد عین مال مکشوفه نزد متهم موضوع بزه خیانت در امانت ،نیاز به تقدیم دادخواست ندارد و در مرحله رسیدگی به شکایت چنانچه در مرحله تحقیقات مقدماتی و رسیدگی به شاکی مسترد نشده باشد ،باید در حکم دادگاه کیفری مورد تعیین تکلیف قرار گیرد مگر اینکه عین مال ،از بین رفته باشد که در این صورت ،با عنایت به قاعده کلی مذکور در ماده 15قانون یاد شده ،مطالبه قیمت آن و خسارات ناشی شده ،مستلزم تقدیم دادخواست ضررو زیان میباشد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۰۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد