مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۰۲

تاریخ نظریه:

استعلام

اولاً ،با عنایت به ماده 10قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392که اشاره به اشخاص حقوقی دارد ،آیا شهرداریها حق اعتراض به آرای قطعی کمیسیونهای مواد 100و 77قانون شهرداریها را در دیوان عدالت اداری دارند؟ ثانیاً ،بر اساس رای شماره 699مورخ 1386/8/23هیات عمومی دیوان عالی کشور ،مقصود از آیا عبارت سازمانهای دولتی در رای مذکور شامل شهرداریها جهت اعتراض به آرای کمیسیون ماده 77قانون شهرداریها میشود؟ ثالثاً ،در خصوص نحوه اعتراض شهرداریها به آرای قطعی شده کمیسیونهای مواد 100و 77اعلام نظر و ارشاد فرمایید.

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 86/42/32728مورخ 1398/04/06به شماره ثبت وارده 602مورخ ،1398/04/23نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: اولاً ،اشخاص حقوقی حقوق عمومی از جمله شهرداریها که به موجب شق »الف« و»ب« بند 1ماده 10قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ،1392میتوان علیه آنان در دیوان عدالت اداری شکایت کرد، حق اعتراض و دادخواهی نسبت به آرای هیأتها و کمیسیونهای موضوع بند 2ماده 10قانون اخیرالذکر را در دیوان عدالت اداری ندارند؛ لذا با توجه به مراتب مذکور و اصل یکصدو هفتاد و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در فرض استعلام ،شهرداری حق اعتراض به آرای قطعی کمیسیونهای ماده 100و ماده 77قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی را در دیوان عدالت اداری ندارد. ثانیاً،کمیسیونهای موضوع مواد 77و 100قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی در راستای انجام صحیح وظایف شهرداری و با حضور نمایندگان شورای شهر و در ساختار اداری شهرداری ایجاد میشوند .گرچه دراین کمیسیونها به طور شورایی و مشارکتی اتخاذ تصمیم میشود ،تصمیم آنها ،تصمیم اداری نهاد شهرداری محسوب میشود؛ بنابراین شهرداری حق اعتراض به آراء کمیسیونهای یاد شده را در دادگاههای عمومی نیز ندارد و در خصوص ماده 77قانون یاد شده ،موضوع منصرف از رأی وحدت رویه شماره 699مورخ 22/3/1386هیأت عمومی دیوانعالی کشور است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۰۲ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۱۹ | مرکز حقوقی راهبرد