مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۵۸۹

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا توهین و نشر اکاذیب مندرج در ماده 18قانون جرایم رایانهای غیرقابل گذشت است یا آنکه صرفاً وسیله نشر اکاذیب و توهین متفاوت و نشر اکاذیب و توهین از طریق رایانه قابل گذشت است؟ -2آیا وسیله در نشر اکاذیب و توهین تأثیری در قابل گذشت بودن یا نبودن نشر اکاذیب مؤثر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 981مورخ 1398/3/1به شماره ثبت وارده 589مورخ ،1398/4/19نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: با توجه به صراحت ماده 104قانون مجازات اسلامی مصوب 1392که جرم نشر اکاذیب را قابل گذشت دانسته است و اینکه رایانه خصوصیتی در تحقق این جرم ندارد؛ و تفاوت ماده 698قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375و ماده 18قانون جرایم رایانهای مصوب 1388تنها در وسیله ارتکاب جرم است که این موضوع تغییری در ماهیت و نوع جرم مذکور ایجاد نمینماید؛ با لحاظ اصل تفسیر مضیق قوانین جزایی ،به نظر جرم موضوع ماده 18 پیشگفته نیز قابل گذشت است .ضمناً موضوع ماده 18قانون جرایم رایانهای مصوب ) 1388ماده 746کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (1375جرم نشر اکاذیب به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی است و شامل توهین نمیشود. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۵۸۹ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۰۴ | مرکز حقوقی راهبرد