استعلام
در فرضی که مال محکوم علیه غیابی شناسایی شده و عملیات مزایده در جریان باشد ،با توجه به ماده 119قانون
اجرای احکام مدنی مصوب 1356موعد فروش نباید بیش از یک ماه و کمتر از ده روز باشد؛ در حالی که مطابق
مادده 73قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی وانقلاب در امور مدنی مصوب 1379از تاریخ انتشار آگهی تا
جلسه رسیدگی نباید کمتر از یک ماه باشد .آیا ضابطه ماده 119مذکور در موردی که محکومعلیه به صورت غیابی
محکوم شده نیز باید به لحاظ خاص بودن قانون اخیر اعمال شود و یا آن که به لحاظ سکوت این قانون در خصوص
مواعد مربوط به محکومعلیه غیابی ،باید از ملاک ماده 73یاد شده استفاده کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9018/41/631مورخ 1398/1/22به شماره ثبت وارده 58مورخ ،1398/1/24
نظریه مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مطابق ماده 9قانون اجرای احکام مدنی مصوب » 1356در مواردی که ابلاغ اوراق راجع به دعوی طبق ماده 100
قانون آیین دادرسی مدنی )ماده 73قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب (1379به
عمل آمده و تا قبل از صدور اجراییه ،محکومعلیه محل اقامت خود را به دادگاه اعلام نکرده باشد ،مفاد اجراییه یک
نوبت به ترتیب مقرر در مادتین 118و 119این قانون آگهی میگردد و ده روز پس از آن به موقع اجرا گذاشته
میشود .در این صورت برای عملیات اجرایی ،ابلاغ یا اخطار دیگری به محکومعلیه لازم نیست .مفاد این ماده باید در
آگهی مزبور قید شود« .بر اساس این ماده برای عملیات اجرایی نیازی به ابلاغ یا اخطار دیگری به محکومعلیه
نمیباشد .بدیهی است نشر آگهی برای انجام مزایده منصرف از بحث ابلاغ به محکومعلیه است و در هر حال برابر ماده
119یادشده ضروری است و رعایت فاصله بین انتشار آگهی و روز فزوش نیز باید برابر همین ماده به عمل آید.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه