مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۵۷۳

تاریخ نظریه:

استعلام

-با توجه به ماده 3قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه ،1395آیا دیه صدمات وارده به راننده مقصر حادثه به صورت یوم¬الادا است و ییا آن-که دارای ماهیت خسارت است و صرفا می¬توان تقاضای خسارت تأخیر تادیه نمود؟ -2دیه صدمات مذکور در بند اول ،آیا تا سقف بیمه نامه پرداخت خواهد شد یا این¬که درصدی از سقف بیمه نامه است؟/ب

پاسخ اداره کل حقوقی

-1با عنایت به بند »ت« ماده یک قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395و ماده 3همان قانون ،اولا ،راننده مقصر حادثه ،ثالث تلقی نمی شود و ثانیا ،دارنده وسیله نقلیه مکلف به اخذ بیمه حوادث حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام برای پوشش خسارت های بدنی وارد شده بر راننده مسبب حادثه می باشد .ثالثا ،قانون گذار به صراحت در ماده اخیرالذکر از خسارت ذکر به میان آورده و مبنای محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه را معادل دیه فوت یا دیه و یا ارش جرح در فرض ورود خسارت بدنی به مرد مسلمان در ماه غیرحرام و هزینه معالجه آن دانسته است .لذا جبران خسارت وارده بر راننده مسبب حادثه عنوان دیه ندارد و از نوع پرداخت خسارت است و تعهد شرکت بیمه به پرداخت این مبالغ از باب بیمه حوادث است. -2دیه صدمات وارده با عنایت به ماده 4آیین نامه اجرایی ماده 3قانون فوق¬الذکر به شماره /51051ت 53805مورخ 28/4/1396هیأت وزیران تعیین می شود .شایسته ذکر است سقف مبلغ مندرج در بیمه نامه نمی تواند از معادل دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام کمتر باشد. دکتر احمد رفیعی سرپرست اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۵۷۳ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد