استعلام
با توجه به فعالیت شرکتهای هرمی و جذب سرمایه از طریق فروش بیتکوین )ارز دیجیتال( نظر به اینکه ضابطهای
جهت خرید و فروش آن از طرف بانک مرکزی تعیین نشده ،اعلام فرمائید:
الف -آیا خرید و فروش بیتکوین مجاز است؟ در صورتی که غیرمجاز باشد ،آیا اقدام به آن دارای عنوان مجرمانه
است یا تخلف محسوب میشود؟ در صورت جرم بودن ،مستند قانونی آن چیست؟
ب -آیا نگهداری ،وارد کردن ،فروش دستگاه ماینر )دستگاه استخراج بیتکوین( جرم است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9038/1010/23000مورخ 1398/4/9به شماره ثبت وارده 565مورخ
،1398/04/16نظریه مشورتی کمیسیون قوانین جزایی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
پول یا ارز دیجیتالی که به صورت الکترونیکی توزیع و قابل استفاده میباشد مانند بیتکوین طبق بند »پ« ماده یک
قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392و اصلاحات بعدی ،پول رایج خارجی و به تبع آن ارز مورد حمایت
این قانون به شمار نمیرود و با لحاظ تصویبنامه مورخ 1398/5/9هیأت وزیران ،خرید و فروش آن و همچنین
نگهداری ،خرید و فروش و وارد کردن دستگاه استخراج بیتکوین در مقررات کیفری عنوان مجرمانه ندارد؛ مگر
اینکه دستگاه استخراج بیتکوین در فهرست کالاهای تحت مقررات گمرکی مطرح و وارد کردن آن منطبق با کالاهای
موضوع قاچاق شود یا عملکرد دستگاههای استخراج بیتکوین مشمول عنوانهای دیگر مانند خرابکاری موضوع ماده
687قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375یا قانون مجازات استفادهکنندگان از آب ،برق ،تلفن ،فاضلاب و
گاز مصوب 1396شود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه