استعلام
چنانچه خواسته خواهان مطالبه خسارت با جلب نظر کارشناس باشد و دادگاه طبق نظر هیات سه نفره مبادرت به صدور رای به
نفع خواهان نماید و خواهان بدوی نسبت به رای صادره تجدیدنظرخواهی کند و بیان دارد خسارت وارده بیشتر از مبلغ مندرج
در رای دادگاه بدوی و نظر هیات سه نفر کارشناسان اسـت ،آیا دادگـاه تجـدیدنظر میتواند به مبلغی بیشتر از مبلغ مندرج در
رای دادگاه بدوی حکم صادر کند یا اینکه به لحاظ عدم صدور رای از سوی دادگاه بدوی باید تجدید نظرخواهی را وارد
نداند و خواهان بدوی را به طرح دعوی مجدد ارشاد کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام فاقد شماره مورخ 1398/04/05به شماره ثبت وارده 557مورخ ،1398/04/15نظریه مشورتی
کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
هر گاه خواهان مطالبه خسارت نموده و هنگام تقدیم دادخواست به لحاظ عدم امکان تقویم خواسته وفق بند 14ماده 3قانون
نحوه وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین با اصلاحات بعدی مصوب 1373رفتار شده است،
چنانچه دادگاه با تعیین خسارت بر اساس نظر هیأت کارشناسان مبادرت به صدور رأی نموده باشد و خواهان به میزان خسارت
تعیین شده اعتراض داشته و تجدیدنظرخواهی کرده باشد ،در صورتی که دادگاه تجدیدنظر خسارات را بیش از میزان تعیین
شده در رأی دادگاه بدوی بداند ،باید نسبت به آن حکم صادر کند؛ بدیهی است خواهان مکلف است مابهالتفاوت هزینه دادرسی
را به موجب بند فوقالذکر پرداخت کند.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه